Документарец за легендарните ЕКВ на Есенското издание на Скопје Синема Сити

(Превземено од kajgana.com)

 

На 5 и 6 октомври во Кинотека на Македонија ќе се одржи есенското издание на фестивалот Скопје Синема Сити. Оваа година ССС влезе во својата четврта година откако се организира и по тој повод, во текот на годината се организираат 4 филмски настани. Централно место во програмата на Синема Сити зазема музиката и нејзиното филмско претставување. 

За време на есенското издание ќе биде прикажан филмот за легендарната група ЕКВ, „Како да беше некогаш“ на режисерот и авторот Душан Весиќ. На проекцијата на филмот ќе присуствува и режисерот Весиќ кој ќе дојде од Белград и после проекцијата ќе се одржи разговор со него. Бидејќи оваа година тој ја објави биографијата на Маргита Стефановиќ за време на неговиот престој ќе има и промоција и за книгата „Како таа да беше некогаш.“

Останатите филмови се „Звук и тишина: Патувања со Манфред Ајхер“ кој е еден своевиден музички патепис со основачот на реномирана издавачка куќа за џез музика од Минхен, ЕСМ и како патува по светот снимајќи музика. Потоа, следниот ден на 6 октомври ќе следат филмовите за најпознатиот класичен пијанист на денешницата Ланг Ланг, која ја следи неговата животна приказна како едно дете од рурална Кина станува најдобар светски пијанист. Ова издание на фестивалот ќе се затвори со филм за еден од најпознатите музички композитори, Стив Рајш, кој заедно со композиторите Филип Глас, Ла Монте Јанг и Тери Рајли е познат како основоположник на минимализмот во класичната музика.

Фестивалот е организиран со поддршка од страна на Агенцијата за филм.

 

ПРОГРАМА

5 октомври, 2018

„ЕКВ – Како да беше некогаш“

Режија: Душан Весиќ

„Како да беше некогаш“ на режисерот Душан Весиќ е биографски филм за култниот бенд ЕКВ од Белград. Тоа е емотивна и возбудлива приказна за животот и смртта, за љубовта и омразата. Сите членови на креативното јадро на бендот починале во периодот од 1992 до 2002 г. Од друга страна, пак, голем е бројот на автори кои и ден-денес творат инспирирани музиката на овој бенд. Покрај трагичната судбина на членовите на бендот, во филмот се зборува и за поврзаноста на рокенролот со некогашните власти во СФРЈ, т.е. за новиот бран. Соговорниците зборуваат и за тешки теми, како што се каналите преку кои дрогите доаѓале од врвот на комунистичкиот режим и го наоѓале патот директно во процесот на создавањето на една цела генерација во Белград.

Преку сведочењата на пријателите на Милан Младеновиќ и на неговите колеги, на музичарите, преку коментарите на критичарите и на историчарите на уметноста, ќе проследиме една интересна и потресна приказна за Белград од осумдесеттите години на минатиот век, приказна за уметноста и за животот на една прерано созреана генерација. Ќе слушнете многу добра музика што го одбележа созревањето и им го одреди музичкиот вкус на неколку генерации во поранешна Југославија, а која и денес има оставено силен белег врз сите кои размислуваат и живеат урбано и слободно.

Во 2018 година режисерот Весиќ ја објави биографската книга за Маги Стефановиќ „Како таа да беше некогаш“. По прикажувањето на филмот ќе следи разговор со режисерот и авторот и промоција на книгата.

 

 

Звуци и тишина: Патешествијa со Манфред Ајхер

Режија: Норберт Вајдмер и Питер Гајер

Земја: Швајцарија

Времетраење: 90 мин.

 

Манфред Ајхер е основоположник и главен музички продуцент зад една од најпознатите независни музички издавачки куќи ЕСМ. Основана во 1968 г, оваа куќа може да се пофали со едни од најпопуларните имиња од историјата на џезот како Кит Џерет, Јан Гарбарек, Пет Метини, Гери Бартон, Еберхард Вебер, Чик Корија, Дејв Холанд и уште многу други, како и од современата класична музика: Стив Рајш, Арво Перт, Елени Кариндру. Секое издание на ЕСМ е карактеристично по тоа што на едно место се среќаваат најдоброто од визуелните уметности со ауралните. Човекот кој тоа го постигнува е Ајхер кој патува насекаде по светот и ги снима овие музичари. Во овој филм, прикажани се неговите патешествија и работа со музичари во период од 5 години.

6 октомври

 

 

Постигни или умри: Приказната за Ланг Ланг

Реж. Метју Спрингфорд

Земја: Велика Британија

Времетраење: 90 мин

 

Ланг Ланг е еден најдобрите пијанисти на сите времиња и филмот ја следи неговата животна приказна од дете гениј па до глобален феномен. Неговите настапи се секогаш распродадени и тој допира до публика која е далеку од традиционално класичната. Неговата популарност и способност да се поврзе со помладите генерации одиграле значајна улога во инспирирањето на преку 40 милиони деца од Кина да почнат да учат да свират на пијано. Во филмот се прикажува приказната позади феноменот Ланг Ланг.

 

 

Стив Рајш: Соочување со фазата

Реж. Ерик Дармон

Земја: Франција

Времетрање: 60 мин

 

Заедно со Филип Глас, Ла Монте Јанг и Тери Рајли, Стив Рајш е еден од основоположниците  на минимализмот ов класичната музика. Тоа е правец кој се јавува на крајот од ‘60те и буквално го превртува светот на класичната музика наопаку и го заживува повторно. Денес овој автор се смета за еден од великаните на класичната музика. Овој филм е портрет на овој великан и гледа назад на неговата кариера од основањето на својата група во ‘60те, гледишта на американската авангарда која тој помогнал да се основа, неговите експерименти, каде сето тоа е прикажано со настапи во Токио, Манчестер, Рим и Њујорк.