ЗЏМ Биг Бенд Оркестар

Во рамки на Здружението функционира и Биг Бенд во кој членуваат афирмирани имиња од македонската џез сцена кои веќе долги години ја градат својата кариера во земјава и надвор од неа, а веќе извесен период дејствуваат обединето не само преку Здружението, туку и преку самиот Биг Бенд.  Во Биг Бендот членуваат:

Саксофони:

  • Кирил Кузманов,
  • Борислав Веселинов,
  • Иван Иванов,
  • Игор Иванов,
  • Нинислав Димов.

Тромбони

  • Владан Дробицки,
  • Сашко Николовски,
  • Николче Ристевски,
  • Виктор Илиевски.

Труби:

  • Трајче Велков,
  • Демир Кантуровски,
  • Сенад Усеин,
  • Вилијам Бараковски,
  • Александар Златевски.

Контрабас: Кирил Туфекчиевски

Пиано: Гордан Спасовски

Гитара: Зоран Костадиновски

Тапани: Гоце Стевковски

Меѓу самостојните настапи на ЗЏМ Биг Бенд Оркестарот се вбројува концертот ZJM Jazz Orcestra plays the Beatles (ЗЏМ Џез Оркестарот свири музика на Битлси) и настапот на ЗЏМ Биг Бендот во рамки на Денови на Македонска музика.  Двата концерти беа оценети како исклучително успешни од страна на музичките новинари и критичари кои оценија дека појавувањето и работата на еден ваков џез состав е вистинско освежување на македонската џез сцена (ЗЏМ, ФЕИГЛ И „БИТЛСИ“ – ВОЗБУДЛИВ ПОЧЕТОК НА НОВА ЏЕЗ-ПРИКАЗНА!Првиот концерт на ЗЏМ на тема „Битлси“ поздравен со овацииЖедни за звукот на биг-бендот).

ЗЏМ Биг Бенд Оркестарот имаше настап и на манифестацијата Today it’s all about jazz (Денес сѐ е џез), која се одржа на Меѓународниот ден на џезот во МКЦ, беше придружба и на Виенскиот Бал во Скопје, а моментално  подготвува нова програма со која ќе настапи на следните планирани настани меѓу кои манифестациите Охридско лето и Прилепски џез викенд.